Premiér Dzurinda otvoril v Lendaku novú telocvičňu a hneď ju aj vyskúšal

05.09.2005 Kežmarok

Lendak 5. septembra (TASR) - Novú telocvičňu v prvý deň nového školského roku otvoril dnes v Lendaku v Kežmarskom okrese predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, ...
Lendak 5. septembra (TASR) - Novú telocvičňu v prvý deň nového školského roku otvoril dnes v Lendaku v Kežmarskom okrese predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, ktorý zároveň tlmočil pozdrav všetkým žiakom, rodičom a pedagógom na Slovensku. Telocvičňa bude slúžiť nielen takmer 900 žiakom tamojšej základnej školy, ale aj ostatným občanom Lendaku, obce s asi 4600 obyvateľmi.

S výstavbou telocvične začali v októbri minulého roku. Prvé dva milióny korún na projektovú dokumentáciu poskytol predseda vlády zo svojej rezervy. Dokončiť stavbu s celkovým nákladom asi 21 miliónov korún, sa podarilo vďaka ďalším 15 miliónom korún, ktoré pribudli do štátnej kasy z nadprodukcie U. S. Steelu v Košiciach.
Premiérový futbalový zápas v novej telocvični si zahral so žiakmi na jednej strane premiér Dzurinda, druhé mužstvo viedol medzinárodný rozhodca Ľuboš Micheľ. Rozhodoval prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko.
S mladými lendackými futbalistami sa hralo premiérovi podľa vlastných slov \"skvele, napriek tomu, že nemali doposiaľ telocvičňu. Ja som čakal, že to bude taká okopávačka a vidíte, že hrajú technicky, premýšľajú, čo s loptou urobiť. Talentované deti, ako všade, \" konštatoval Dzurinda po vyrovnanom prvom polčase.
Pre TASR povedal, že do Lendaku vždy prichádza rád kvôli ľuďom, ktorí aj v tvrdých podhorských podmienkach dokázali uchovať tradície svojich predkov.
Riaditeľ školy Ľubomír Mačko doplnil, že v školskom roku 2005/2006 majú v Lendaku 896 žiakov, z toho 86 prvákov. Ako ďalej povedal, \"deti sa na novú telocvičňu tešili. Chodili obzerať, ako to tu vyzerá a teraz bude na nás, ako ju dokážeme naplniť\". Do dvoch mesiacov by ešte chceli dokončiť spojovaciu chodbu medzi školou a telocvičňou. Zatiaľ je hotový vchod pre verejnosť zo Školskej ulice.
Samotní školáci prezradili, že na hodiny telocviku doposiaľ využívali školské chodby a neskôr provizórnu telocvičňu v nevyužívanej budove miestneho kina. V čase i nečase museli absolvovať tam a späť asi dvojkilometrovú trasu.
 

Vyberte región